Followers

Monday, July 27, 2009

kek batik biskut marie

Resepi dari MYR Mrsdayat.

Bahan-bahan ( loyang 7/8" )

  • 1 bungkus (350g) biskut marie
  • Setengah buku butter
  • 2 biji telur
  • 1 cwn serbuk koko
  • 1/2 cwn milo
  • 1 cwn air
  • 3/4 cwn gula
  • ** milo dan koko tu terpulang pd citarasa. nak rase cokelat yg kuat..gune 1 cwn koko+1/2 cwn milo.nak rase yg agak mild,gune 1cwn milo+1/2 cwn koko

Cara-cara

  1. patah2kan biskut
  2. dalam periuk, campurkan koko,milo,air,gula. Dengan api sederhana, kacaukan sampai semua dah larut
  3. masukkan butter,kacau sampai butter cair
  4. kecilkan api, masukkan telur..kacau sampai agak2 pekat (lbh kurang 30 saat).padamkan api
  5. masukkan pula biskut yg dah dipatahkan tadi.kacaukan sampai semua biskut dh di selaputi cokelat.(sukatan biskut terpulang pd citarasa. kalo nak byk cokelat gune sket ajer...)
  6. masukkan dlm loyang..tekan2 sket bg padat.simpan dlm peti sejuk sebelum dipotong dan dihidang


--------------------------------------------------------------------------------------------------

Ayam percik

Buat ayam percik sebab si kecik tak ada selera makan hari ni.
Resepi mak di kampung. Mudah, ringkas sahaja.

bahan-bahannya:
  1. 1/2 ekor ayam yang telah diperap garam+kunyit.
  2. 500 ml santan pekat
  3. 6 ulas bawang merah
  4. 2 hirisan halia
  5. 3 batang serai
  6. garam
  7. gula
Cara-Cara:
Bakar ayam macam biasa.

Bahan bahan no 2 ~5 dimasukkan ke dalam periuk dan masak dgn api sederhana. Sentiasa kacau bagi mengelakkan santan berketul. Bila dah pekat, tambahkan perasa.

Tuangkan keatas ayam yang 1/2 masak dan masih diatas api. Ulang melakukannya setelah setiap lapisan nampak dah masak. Ulang sehingga 3~4 kali atau sehingga ayam sempurna masak.

Sedia untuk dihidang.


-----------------------------------------------------------------------------------------------

Saturday, July 25, 2009

Sira Pisang


Makanan favourite hubby. Kali ni buat banyak. Hubby nak menjamu kawan-kawan dia kat pejabat.

Senang sangat buatnya.

Bahan-bahannya:
  1. 7 ~ 10 biji Pisang
  2. Gula
  3. Air
  4. 3 helai Daun pandan
  5. 10 ~ 15 kuntum cengkih
  6. sedikit pewarna kuning.
Cara-caranya:

1. Buat air gula dgn mendidihkan gula dan air bersama. Sukatan sebenar 1 cwn gula + 2 cwn air Namun semuanya mengikut citarasa masing2.Mungkin ramai yang nak kurang manis demi menjaga kesihatan.

2. Tambahkan daun pandan + cengkih + pewarna kuning.

3. Apabila semua dah bangkit bau, bolehlah di tambah pisang ke dlm periuk. Dgn menggunakan api yang kecil masak pisang sampai empuk. Jangan terlalu lama di takuti pisang terlalu lembik.

4. Siap dan sedia untu di makan. Lebih sedap dimakan sejuk.



------------------------------------------------------------------------------------------------

Friday, July 24, 2009

Roti telur

Budak budak nak makan roti telur saja pagi ini. Nasib baiklah mudah buatnya.

Bahan2:
  1. 6 keping roti gardenia
  2. 3 biji telur bersaiz A
  3. 1/2 camca teh esen vanila
  4. 2 sudu besar minyak untuk mengoreng
  5. Sedikit gula halus untuk taburan.
Cara-cara.
  1. celup telur kedalam telur yang telah dipukul sedikit dan dicampurkan dgn vanila.
  2. Panaskan kuali, minyakkan dia supaya tak melekat.
  3. Goreng telur yang telah di celup telur.
  4. Siap. Taburkan dgn gula halus.


-------------------------------------------------------------------------------------------------

Kek Chiffon Oren



Resepi kek chiffon oren ini di ambl dari blog Cik Mat Gebu. Namun resepi asalnya datang dari Pennsylvania, USA (My Kitchen Snippets). Nama resepi asal Mandarin Orange Chiffon kek.

Resepinya berbunyi di bawah( copy right straight dari blog Mat Gebu....mengelakkan tersalah tulis gitu):

BAHAN A :-)
1 3/4 cawan tepung berserbuk penaik (self-raising flour*
1/8 camca teh garam halus*(*disatukan dan diayak)
6 kuning telur gred A
1/2 cawan gula halus
1 biji oren, diparut kulitnya
3/4 cawan jus oren
1/4 cawan minyak jagung/sayur

BAHAN B :-)
6 putih telur gred A
3/4 cawan gula halus
1 camca teh cream of tartar

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 175C. Dalam satu bekas, pukul kuning telur dengan gula hingga larut, masukkan kesemua bahan2 A dan kacau hingga semua sebati. Ketepikan.
  2. Dalam bekas lain yang bersih dan kering, putar putih telur hingga berbuih, masukkan gula halus dan cream of tartar, terus memutar dengan kelajuan tinggi hingga putih telur kental.
  3. Ambil 1/2 bahagian putih telur dan gaul dengan no. 1 sehingga rata. Masukkan baki putih telur tadi dan gaul hingga sebati. Taung dalam tin chiffon berukuran 10 inci (JANGAN lenser tin dgn mentega atau minyak), bakar selama 1 jam hingga kek masak. Test dengan mencucuk lidi sate dibahagian tengah kek, jika keluar bersih, kek masak.
  4. Terlungkupkan kek dan biar betul2 sejuk (dalam 1 - 2 jam), baru disisip tepi kek dengan pisau untuk dikeluarkan. Boleh dihidangkan...

Tapi akak buat cuma 1/3 dari adunan di atas.

BAHAN A :-)
1/2 cawan tepung berserbuk penaik (self-raising flour)*
sedikit saja garam halus*(*disatukan dan diayak)
2 kuning telur gred A
1/6 cawan gula halus (guna cwn penyukat saiz 1/3. Gula 1/2 dari cwn tersebut)
1/3 biji oren, diparut kulitnya
1/4 cawan jus oren
1/12 cawan minyak jagung/sayur (guna cwn penyukat saiz 1/8. Guna 3/4 dari cwn tersebut)

BAHAN B :-)
2 putih telur gred A
1/4 cawan gula halus
1/3 camca teh cream of tartar


Semasa bakar, guna acuan chiffon bersaiz 18 cm........kecik saja tu. Sesuai bagi keluarga yang kecik-kecik.





------------------------------------------------------------------------------------------------