Sumber: Che Mat Gebu.
Bahan-bahan:
( Tin berukuran 10 inci )
- 250 g tepung berserbuk penaik
- 200 ml santan
- 200 g gula halus
- 2 biji telur Gred A
- 1 camca teh vanila esen
- 1 camca makan ovallate
- Secubit garam
- Pewarna merah dan hijau (ikut kegemaran masing2)
Cara-cara
- Satukan kesemua bahan dalam mangkuk adunan, kecuali bahan pewarna.
- Pukul dgn speed perlahan sehingga semua bergaul mesra. Kemudian lajukan speed dan putar hingga adunan kembang dan pekat.
- Bahagi 3. Satu dibiarkan kosong, satu diwarnakan hijau dan satu lagi warna merah.
- Dalam tin yg telah dilenser dgn mentega, bubuh warna merah dan hijau secara berselang seli diikuti bahagian yg tanpa warna pada atasnya.
- Gunakan spatula, buat pusingan satu arah sebyk 1 - 2 kali.. Kukus atas air mendidih selama 45 minit. Angkat dan keluarkan dari acuan. Biar sejuk baru dipotong.