Resepi di cetak dari blog Azlita Kitchen di http://rossitamz-kitchen.blogspot.com/
Bahan bahan:
170gm marjerin atau butter
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
acuan tart
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
acuan tart
Cara-cara :
- Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu. Jangan putar lama sangat.
- Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
- Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
- Bakar pada suhu 170oC sehingga masak.
Nota :
Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.
Acuan di lengserkan dgn mentega/margerin agar tak melekat lepas dibakar\
doh dimasukkan ke acuan. Tekan di hujung penjuru acuan agar terbentuk cantik.
cucuk cucuk doh dgn garpu mcm di atas.
Simpan dalam kontainer kedap udara.Esok lusa baru nk bubuh filling dia......
Dok tengah fikir nk taruk blueberry ke, atau dibuat fruit tart!!!!!.........tunggu besok besok lah....
Dok tengah fikir nk taruk blueberry ke, atau dibuat fruit tart!!!!!.........tunggu besok besok lah....