.
Kek chiffon keladi ini diambil dari blog MYR, cik Yani kita. Asal resepi dari Cik Mat Gebu.
Resepi ni macam di bawah, copy straight dari resepi Cik Mat(bg mengelakkan tersalah tulis)
Bahan-bahan
( Acuan Chiffon Berukuran 26cm )
- Bahan A:-
- 6 kuning telur (gred A)
- 150 g gula halus
- 100 ml pati santan (guna santan kotak)
- 100 ml minyak jagung/masak
- 70 ml air
- 225 g tepung gandum*
- 1 1/2 camca teh baking powder*(*diayak bersama)
- 1 camca teh perisa keladi
- 1/2 camca teh pewarna ungu
- Secubit garam
- Bahan B:-
- 6 putih telur (gred A)
- 135 g gula halus
- 1/2 camca teh cream of tartar
Cara-cara
- Dalam satu bekas, satukan semua bahan A dan kacau dgn wisk hingga semua sebati dan larut. Ketepikan sebentar.
- Masukkan putih telur ke dalam mixing bowl, masukkan cream of tartar dan putar pada kelajuan tinggi. Masukkan gula sedikit demi sedikit sambil terus memukul hingga kembang dan kental.
- Gaulkan putih telur tadi ke dalam no.1 dgn kaedah "kaup balik" hingga sebati.
Walaumacamanapun, saya cuma buat 1/2 adunan sahaja, menggunakan acuan chiffon 18 cm. Thank to Cik Mat Gebu for the lovely cake.