.

Resepi ni macam di bawah, copy straight dari resepi Cik Mat(bg mengelakkan tersalah tulis)
Bahan-bahan
( Acuan Chiffon Berukuran 26cm )
- Bahan A:-
- 6 kuning telur (gred A)
- 150 g gula halus
- 100 ml pati santan (guna santan kotak)
- 100 ml minyak jagung/masak
- 70 ml air
- 225 g tepung gandum*
- 1 1/2 camca teh baking powder*(*diayak bersama)
- 1 camca teh perisa keladi
- 1/2 camca teh pewarna ungu
- Secubit garam
- Bahan B:-
- 6 putih telur (gred A)
- 135 g gula halus
- 1/2 camca teh cream of tartar
Cara-cara
- Dalam satu bekas, satukan semua bahan A dan kacau dgn wisk hingga semua sebati dan larut. Ketepikan sebentar.
- Masukkan putih telur ke dalam mixing bowl, masukkan cream of tartar dan putar pada kelajuan tinggi. Masukkan gula sedikit demi sedikit sambil terus memukul hingga kembang dan kental.
- Gaulkan putih telur tadi ke dalam no.1 dgn kaedah "kaup balik" hingga sebati.
Walaumacamanapun, saya cuma buat 1/2 adunan sahaja, menggunakan acuan chiffon 18 cm. Thank to Cik Mat Gebu for the lovely cake.
