Followers

Tuesday, May 26, 2009

puding roti simple


Sedap betul puding roti ini. Terima Kasih kepada Tfsalihah dari MyR kerana telah berkongsi resepi mudah ini untuk hidangan petang

Bahan-bahan ( 4-5 orang )
  • 5 Keping roti potong (Gardenia)
  • 1 sb mentega/ butter cup
  • 1/2 cawan gula - kalo nak manis tambahkan lagi
  • 3/4 tin susu cair
  • 3 biji telur
  • 1/2 sk vanilla
  • Kismis dan pewarna

Cara cara

  1. Sapu mentega dengan roti dan carik2 kan roti dan masukkan ke dalam bekas pembakar
  2. Putarkan susu, telur and gula hingga kembang. P/s : (Guna blander pun boleh)
  3. Masukkan sebatian susu, telur dan gula ke dalam bekas pembakar
  4. Bakar pada suhu 220 darjah selama 30 - 35 minit
  5. 15 minit kemudian, tutup suis dan kuarkan. Tabur kismis dan pewarna. Then masukan balik dlm oven.
  6. Sejukan pada suhu bilik dan masukkan kan ke dalam peti ais. Then hidangkan


**************************************************************************************

Friday, May 22, 2009

apam balik

pankek

puteri ayu




cream puff


Kek coklat













**************************************************************************************

bun kacang merah

Roti berinti kacang merah.


kek buah bakar

donut


kueh lapis

kek pisang


Thursday, May 21, 2009

kek marble Trio


Kek ini di ambil dari blog Cik Mat Gebu. Thanks for the lovely kek. Tapi colour dia dah kena tukar la. Sbb colour merah , coklat emoulco dan strawberi emoulco dah habis. Taruk aje colour hijau dan urle. Satu rasa aje.....vanila flavour saja. Namun sedap.......

tart telur

Teliur betul tengok tart telur di bakeri dekat Giant tu. Tapi mahal betul harganya. Balik, buka internet, surf punya surf, akhirnya terjadilah tart di bawah ni.
Terima kasih empunya resipi kerana berkongsi dengan semua.

cinnamon roll




Anak buah dari UM datang kerumah hari tu...Tak tahu nak masak apa...Kebetulan tepung roti masih banyak lagi, apalagi bantai buat cinnamon roll saja la. This is my favourite. hubby pun sangat suka makan roti ni.