bahan-bahan:
- 5 biji telor gred A (yang sejuk dari fridge)
- 225 gm gula halus (ummi just letak 200gm juga)
- 220 gm tepung gandum/tepung naik sendiri
- 1 sudu kecil rata baking powder
- 1 sudu besar ovallette
- 150 ml susu cair (ummi guna Ideal Nestle)
- 1/2 sudu kecil garam
- 100 gm minyak jagung/masak
- 1 sudu kecil esen vanila
- beberapa titis pewarna merah dan hijau
- asam hawflakes secukupnya
- Ayak tepung dan baking powder kemudian campur kesemua bahan2 di dlm mangkuk mixer kecuali minyak, hawflakes dan pewarna.
- Pukul adunan hingga sebati dan gebu. Masukkan minyak jagung/masak dan digaul dgn senduk atau spatula hingga sebati.
- Loyang dialas kertas dan sapu minyak. Ratakan adunan pertama dan susun secukup hawflakes di permukaannya dan kukus selama 5-7 min dalam kukusan yg telah dipanaskan dulu.
- Buat hingga habis lapisan seterusnya dan susun hawflakes dan kukus.
- Untuk lapisan yang akhir kukus selama 20 min supaya kek masak keseluruhannya.
- Setelah kek masak, biarkan di dalam loyang selama 10 minit kemudian baru diterbalikkan di atas redai supaya sejuk.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------