2 minggu bertutur turut buat kek batik ni. Untuk anak anak sedara bawa balik ke sekolah/kampus.
Resepi dari kak Ummi Kuantan.
Minta laluan dari kak Ummi utk copy and paste resepi di sini.
Memang best kak Ummi resepi ini...
Bahan-bahan:
- 500 gm biskut marie - patah 4
- 250 gm butter
- 4 biji telor gred A - pukul sikit
- 3/4 tin kecil susu pekat manis**(bole juga 1/2 cwn susu + 1/4 cwn gula)
- (boleh rasa dan agak2 ikut tekak masing-masing bila campur sume)
- 1/4 cawan serbuk koko
- 1/4 cawan air
- 1 sudu kecil esen vanila
- 1 sudu kecil nescafe
- Campurkan sume bahan kecuali biskut ke dalam kuali. Masak atas api perlahan hingga sikit pekat dan berkilat. Tutup api.
- Cepat-cepat masukkan biskut. Gaul rata-rata.
- Tekan dalam loyang yang telah digriskan dengan sedikit butter terlebih dahulu.
- Masukkan dalam fridge. Bila nak makan keluarkan lebihkurang 1/2 jam, baru dipotong.
.