Followers

Sunday, November 13, 2011

kek puding karamel perisa pandan



( resepi dari rakan-rakan facebook)
Resepi dah di ubah sedikit utk loyang kecik.
Terima kasih kepada penyumbang resepi: June Ahmad, Marizah dan Azlita

Guna loyang kecik 7 inci.

bahan2:
1 1/2 sudu besar gula (ni utk loyang saiz 7")...
kalo guna loyang kecik gula sket, loyang besar gula byk la ye...
jadikan gula hangus supaya kek xmelekat pd loyang...

bhgn atas (karamel):
1/2 tin susu cair
50gm gula castor
1/2 sudu teh esen vanila
3 kuning telur
(kacau sebati lembut je...jgn sampai jd buih ye)

lapisan kek A:
  95gm tepung gandum
40 gm gula castor
  2 kuning telur- grade A
100 ml air
  2/3sudu teh baking powder
  30 ml minyak
 sedikit esen pandan
pukul telur kuning,air,minyak hingga kembang...
masukkan gula, pukul kembamg lg hingga naik sekali ganda...
masukkan tepung yg dicampur baking powder...ketepikan...

meringue (B)
  4 telur putih grade A
40 gm gula castor
1 sudu krim tar2 (bleh juga guna jus limau nipis)
pukul hingga kembang n tak menitis...
bila kita angkat xturun ke bawah...jd ler meringue tu...

cara:
campurkan bhn A dan B...kacau dgn tangan...sehala...kalo blh buat bentuk s...
***masukkan karamel dlm loyang...
masukkan adunan kek yg telah diwarnakan...selang selikan warnanye...

bakar secara double boiling selama 1 jam...
1/2 jam yg pertama letak loyang dibahagian bwh oven...
1/2 jam akhir alih loyang ke rak atas...
bakar dgn suhu 160-180C...
bila msk, restkan 10 minit baru terbalikkan kek...
masukkan dlm peti sejuk 1 jam dan lepas tu mkn sejuk2...
kalo simpan peti ais tahan 5 hari...

***bg yg xsuka manis letak 50gm je gula dlm setiap adunan ye...so manisnye sedang2 je***

***nk karamel lebih tebal tambah susu cair n kuning telor...mcm dlm gambar ni guna 3/4 tin susu cair + 4 bj kuning telor***