Followers

Sunday, April 7, 2013

Roti Gulung Cinnamon



Cinnamon rolled guna tepung gandum biasa...
Resepi dapat dari Eyna Haneyna, rakan facebook.
Resepi ini sgt lembut dan kalau dimakan keesokkan hari pun masih lembut. Berasakan kentang.

Resepi di salin dari facebook Eyna:
500gm tepung gandum.
1 sdk baking powder
11 gm yis kering(mauripan)-
gula 3/4 cawan gula halus-
 air 1/2 cawan
1 sdk shortening(optional)
2 biji kentang sederhana-direbus dan dilenyek(bahan wajjib tu dpt roti spt kapas)
1/2 biji telur.
3 sudu besar (penuh) marjerin..@70gm.
60ml air-jika kurang boleh tmbh cikit cikit..kalau dah ok tk perlu tmbh air.

( satukan yg bertanda merah)

cara2-
1. masukkan tepung+baking powder dlm bekas gaul bersama mauripan.
2.masukkan kentang gaul sedikit..
3.masukkan gula bersama air tadi..gaul sebati..
4.masukkan telur..(kalau nk buat roti coklat@pandan,masa ni letak sekali emulco+pewarna 1sdk.)
5. uli dan tambah air sedikit sedikit hingga mendapat doh yg lembut..
6.masukkan shortening n marjerin uli hingga lembut dan sebati serta licin.

biarkan sekali ganda naik..dalam 1/2-1 jam..tutup bekas@balut kain untuk dapatkan haba..-

Keluarkan doh.Tumbuk2 agar angin semua keluar.
Canai dia sehingga setebal 2cm ( ikut suka)
sapu doh yg dicanai dgn margerin.
taburkan gula merah
taburkan serbuk kulit kayu manis.
Gulung
Potong kepada beberapa bahagian.
Aturkan semua di dalam satu bekas/ atas dlm acuan berasing.

Perap sekali lagi sehingga setengah jam~1 jam. Adunan naik 1 kali ganda lagi.
Siap utk di bakar pada suhu 180 degree selama lebih kurang 30 minit.
Siap bakar sapu dgn margerin seklai lagi utk nampak berkilat.

Makan panas panas.