Resepinya seperti di bawah ni:
Bahan Doh :-)
200 g tepung roti (high-protein flour)
50 g tepung halus (Hong Kong Flour)
2 sudu besar gula halus (gula kastor)
5 g garam
2 sudu besar susu tepung
1 biji telur gred A, dipukul sedikit
2 sudu kecil instant yeast
40 g margerin
190 ml air suam
Bahan Inti :-)
2 camca besar mentega, dicairkan
1/4 cawan gula perang* ( secukup rasa)
1/2 camca teh serbuk kulit kayu manis*(*digaul rata)
kismis.
cara cara
CARA MEMBUATNYA :-)
UNTUK DOH :-
- Satukan semua bahan2 untuk doh kecuali margerin, uli hingga menjadi doh. Masukkan margerin dan terus menguli 15 - 20 minit hingga mendapat doh yang lembut dan kenyal. Bulat2kan doh, alih dalam bekas besar dan tutup dengan plastic cling dan biar 1 jam atau hingga doh naik sekali ganda.
- Keluarkan doh, tumbuk untuk buang udara. Canai sehingga menjadi empat segi, sapu dengan mentega cair, tabur bancuhan gula perang tadi rata2, kemudian tabur kismis. Gulung seperti swiss roll.
- Kemudian potong sama besar kepada beberapa bahagian, susun atas loyang yang telah disapu dengan sedikit mentega dan tekan sedikit biar leper (umiluqman letak dalam paper cup saiz besar).
- Rehatkan 45 minit dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C, selama 15 - 20 minit. Bila masak, sapu mentega atas permukaan roti. boleh dihidangkan.