Followers

Monday, July 27, 2009

Ayam percik

Buat ayam percik sebab si kecik tak ada selera makan hari ni.
Resepi mak di kampung. Mudah, ringkas sahaja.

bahan-bahannya:
  1. 1/2 ekor ayam yang telah diperap garam+kunyit.
  2. 500 ml santan pekat
  3. 6 ulas bawang merah
  4. 2 hirisan halia
  5. 3 batang serai
  6. garam
  7. gula
Cara-Cara:
Bakar ayam macam biasa.

Bahan bahan no 2 ~5 dimasukkan ke dalam periuk dan masak dgn api sederhana. Sentiasa kacau bagi mengelakkan santan berketul. Bila dah pekat, tambahkan perasa.

Tuangkan keatas ayam yang 1/2 masak dan masih diatas api. Ulang melakukannya setelah setiap lapisan nampak dah masak. Ulang sehingga 3~4 kali atau sehingga ayam sempurna masak.

Sedia untuk dihidang.


-----------------------------------------------------------------------------------------------