Tengok semua orang dah cuba buat roti naik, teringin la cuba juga.
Resepi di ambil dari blog Cik Mat Gebu juga. Best Roti ni sbb memang naik dan sangat gebu.
Anak anak sangat suka. Cik Mat punya resepi tu banyak sgt.....jadi buat saja setengah adunan untuk makanan 4 org. Cukup la. Di bawah di sertakan resepi yang di ambik dari blog cik mat. Di harap Cik Mat tak mara ya....
BAHAN-BAHANNYA :-)
400 g tepung roti
100 g tepung Hong Kong (mat guna tepung gandum je)
250 ml air
50 g susu tepung
3/4 camca teh bread improver (yg ni resipi asal tak letak)
180 g gula perang (brown sugar) Mat guna 120 g gula halus
100 g mentega
11 g yeast segera
1 camca teh esen vanilla
Beberapa titik pewarna kuning (tak letak sebab habis stok)
CARA MEMBUATNYA :-)
- Satukan semua bahan2 di atas dalam satu bekas besar, kecuali mentega. Uli hingga menjadi doh, masukkan mentega sedikit demi sedikit sambil terus menguli hingga menjadi doh yang kenyal. Bulat2 kan doh dan biar 45 minit atau naik.
- Tumbuk doh untuk membuang udara, bahagikan kepada 16 bahagian yang sama besar, bulat2kan doh dan susun dalam tin yang telah disapu dengan sedikit mentega. Tutup dengan kitchen towel bersih dan biar kan 1 jam atau hingga naik.
- Bakar dalam oven pada suhu 190C selama 15 - 20 minit. Sapu mentega pada permukaan roti sejurus dikeluarkan dari oven. Sejukkan sepenuhnya sebelum dihidang....
************************************************************************************